VPN er blitt populært i Norge

Det finnes godt over 100.000 brukere av virtuelle private nettverk (VPN) i Norge alene. Programmene blir stadig mer populære, noe som inkluderer gratisløsninger.

Jeg har prøvd å sette sammen noen enkle råd for de som skal bruke virtuelt privat nettverk fra en norsk datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon. Her er det også slengt inn noen økonomiske tips som gjør det lettere å spare penger når man kjøper tjenesten.

Gratis VPN produkter anbefales ikke

Det første som bør nevnes er at gratis VPN produkter ikke er et godt valg. Mange velger å koble seg opp til gratis-servere hvor man få tildelt en viss båndbredde hver måned – For eksempel opptil 10 GB i nedlasting. Eller så har de en dagsgrense på 500 mb eller lignende.

La oss kikke på nedsidene:

1. Få av de lar deg bruke VPN servere i Norge

Mine undersøkelser viser at tilnærmet ingen gratis vpn tjenester har norske servere tilgjengelig på listen sin. Det er som regel snakk om amerikanske (USA baserte) servere, eller europeiske. Sistnevnte inkluderer oftest en gratis VPN løsning i Storbritannia, Tyskland eller Frankrike.

De gratis VPN tilbudene er nærmest verdiløse hvis planen er å strømme norsk innhold, for eksempel fra NRK sin nett-TV. Uten en VPN server i Norge er det umulig å strømme de norske programmene man ønsker seg.

2. Dårlig hastighet og altfor mange brukere

Et annet punkt er at det er elendig hastighet og altfor mange brukere på nettverket. Hastigheten er som regle begrenset til rundt 15-20 mb per sekund, så man kan bare glemme å streame videoer eller annet innhold med høyoppløsning.

3. Datagrense

For å runde av: De fleste gratis VPN tilbudene har en datagrense for hvor mye data en har lov til å streame, enten det gjelder på dagsbasis eller per uke/måned. Det kan fort bli frustrerende å se at programmet ikke lenger fungerer fordi man har nådd en grense. Den kan fort ligge på noen få gigabit, som man bruker opp på kort tid hvis man ser videoer eller lignende.

Heldigvis vil et betalt virtuelt privat nettverk som oftest aldri ha noen slike datagrenser. Ett eksempel er SurfShark og ExpressVPN, enda det samme gjelder en rekke andre tjenester.

4. Lekkasjer av data

Et annet problem er at gratis vpn tjenester ofte lekker data. En artikkel publisert av Digi.no forteller at “25 prosent av 150 undersøkte gratis VPN-tjenester for Android-telefoner lekker DNS-data og kompromitterer anonymiteten til brukerne”.

Det er et kjempeproblem, av en rekke årsaker. For det første: Selve hovedhensikten med å bruke en VPN (uansett om den er gratis) er å kunne forbli anonym på nettet. Når de lekker DNS data gjør det at andre nettbrukere kan se hvor de surfer fra, som igjen vil avsløre identiteten til brukeren.

Og hva betyr det egentlig at en “VPN lekker DNS data”? DNS er et forkortet uttrykk fra engelsk, som står for Domain Name Server. Det sammenlignes ofte med å være en slags telefonbok for internettet. Hvis tjenestene lekker denne informasjonen er det mulig for eksterne tjenester å blokkere ut alle brukerne. Det gjør de helt ubrukelige for strømming eller annen aktivitet som krever konfidensiell maskering av IP adresser.

Betal heller litt ekstra

I nyhetsartikkelen de 5 beste VPN tjenestene for Norge 2020, opplyser ITavisen at det finnes betalte VPN alternativer som koster under 30 kroner per stykk, per måned. Det inkluderer NordVPN, SurfShark og CyberGhost. ITavisen sier videre at det holder å “velge en standard VPN tjeneste med lav pris (enda hastigheten er dårlig)”.

Hvorvidt det faktisk stemmer er diskutabelt. Alt avhenger av hva du planlegger å gjøre med VPN programmet ditt. Et godt eksempel er strømming av høyoppløste TV programmer på PC’en, f.eks Netflix. Her kreves det minst 15-20 mb overføring for at man ikke skal oppleve avbrudd med streaming i 1080p kvalitet.

Noen nettlesere (inkludert Safari og Internet Explorer) lar deg velge opptil 1080p, men grensen ligger på til 720 oppløsning for Chrome. Med andre ord, hvis du bruker en nettleser med 1080p, så trenger du en VPN som kan håndtere dette på en god måte.

Mye av farten forsvinner

VPN er designet på en måte som gjør at datasignalet videreformidles gjennom ett eller flere lag av ekstra servere skriver. Når det skjer vil signalet ditt også måtte traversere over større geografiske distanser. Det gjør at mye av farten forsvinner når man bruker VPN.

De største og beste tjenestene har lagt mye arbeid i å minimere dette problemet, ofte kalt latency. Løsningene går ut på at de installerer nye serverdatabaser i ulike land, slik at signalet kan reise raskere mellom punkt A til B. Det kan også ha mye å si hvilken teknologi de bruker for å kjøre internettrafikken gjennom serverne sine.

En av de tingene du må finne ut av er som følger: Hvilken hastighet har du via din eksisterende ISP? De fleste husstandene i Norge har minst 30mb overføring, som holder for å se 4000p oppløsning med filmer på SmartTV. Spørsmålet blir om hastigheten holder hvis man kjører trafikken gjennom en VPN server.

Slik påvirker den nettverket

Ett råd er at du drar nytte av gratistilbudet først. Nesten alle VPN tjenester har et penger-tilbake tilbud, der den normale grensen går på 30 dager. Det betyr at du kan få pengene dine refundert hvis du ikke er fornøyd med tjenesten.

I mellomtiden kan du sjekke hvor mye av datahastigheten som går tapt når du prøver ut den nye VPN tjenesten din. Å sjekke hastigheten er enkelt – Bruk enten Google Speedtest eller et lignende instrument.

Som hovedregel burde du ikke miste mer enn rundt 40% av kapasiteten til det eksisterende nettverket når du kobler deg opp med VPN programmet.

Et alternativ til å betale for VPN

I løpet av de siste 4-5 årene har det blitt lansert en del nye produkter som hjelper brukere skaffe VPN uten å måtte betale for det. Disse alternativene består av egne spesialdesignede routere, der Vilfo er et godt eksempel. Leverandøren hevder at man kun behøver å installere routeren, og at den automatisk vil fungere som et virtuelt privat nettverk.

En annen fordel med løsningen er at de kan kjøre separate nettverk samtidig, til forskjell fra en standard router. La meg forklare litt nærmere:

Se for deg at du skal sette opp en VPN for å se fotball eller Netflix på din egen SmartTV. Da må du kjøre oppsettet på selve routeren ettersom det ikke finnes programmer for dette som kan lastes ned til TV’er.

OK – Så langt er ikke dette et stort problem…

Men nå støter man også på problemet. Hvis nettverket brukes av andre personer (f.eks barn eller ektefelle) så vil også all trafikken deres kjøres gjennom samme VPN.

Så hva gjør man med problemet? Løsningen de fleste har valgt er å sette opp separate modem/routere hvor ett av de kun brukes for VPN. Dette tar tid og innebærer en del fikling med teknologi. Vilfo har løst problemet ved å tillate flere separate nettverk samtidig, som kjører via split-tunneling.

Da slipper man å brukere flere routere, noe som sparer en for både penger og tidsbruk.

Hvorfor er det blitt så populært i Norge?

Hvorfor VPN har blitt så populært i Norge er vanskelig å svare på. Det finnes ingen eksakte offisielle tall på bruken her til lands, men det eksisterer likevel noe statistikk som gir oss en pekepinn. Tall frigitt av de største leverandørene viser at det finnes godt over 100.000 aktive brukere på landsbasis i Norge. Riktignok så inkluderer det kun de 3 største VPN leverandørene. Derfor er nok tallene i realiteten mye høyere.

Enda noen selskap har en dominerende markedsandel er forbrukere i Norge kjent for å gå etter billige løsninger med god brukervennlighet.

I takt med at internett blir stadig mer segregert vil bruken sannsynligvis øke. Med segregert mener vi at digitale tjenester begrenses til visse geografiske områder, og at land setter opp blokkeringer av tjenester. Sistnevnte har også skjedd i Norge, blant annet ved at myndighetene har blokkert PrimeWire og Popcorn Time.

Konklusjon

Jeg er av den formening at VPN vil bli stadig mer populært i Norge de neste årene. Nye lovforslag står på trappene, som er ment å forhindre bruken av nye tjenester. Ett annet eksempel er blokkeringen av casinosider, som gjør at brukere må benytte et virtuelt privat nettverk for å besøke nettsidene.

En økende andel nordmenn vil sannsynligvis velge disse løsningene fremover for å få tilgang til alt det digitale innholdet de ønsker, til tross for de digitale barrierene som fortsetter å dukke opp.