Fire gode bøker om privatøkonomi

dine-penger

Føler du at du ikke har full kontroll over privatøkonomien din, og skulle gjerne hatt bedre oversikt? I så fall krever det to ting for å skaffe seg denne oversikten – og det er vilje sammensatt med kunnskaper. Viljen kommer nok av seg selv, men kunnskapene om økonomi er man nødt til å tilegne seg. Derfor skal vi nå komme med anbefalinger til fire gode bøker om privatøkonomi som egentlig bør leses av alle nordmenn.

Dine penger, Tom Staavi

Vil du lære mer om hvordan du kan spare penger og få en ryddig og skikkelig privatøkonomi? Da er boken «Dine penger» av Tom Staavi midt i blinken. Dette har i mange år vært en bestselger innenfor dette temaet her i Norge, og siden den ble publisert for første gang i 2007 har den blitt solgt i utallige eksemplarer. Boken tar blant annet for seg relevante temaer som skatt og fradrag, bolig og eiendom, sparing, forsikringer og pensjon. Kort fortalt – hvis du ønsker en grundig innføring i privatøkonomi, så er denne boken et godt valg.

Privatøkonomi, Rune Pedersen

En annen bok som tar for seg det samme emnet, men med en litt annen vinkling, er boken «Privatøkonomi» av Rune Pedersen. Den første utgaven kom allerede på slutten av 90-tallet, og det har jevnlig blitt publisert oppdaterte versjoner siden den gang. Pedersen lykkes stort i å forenkle alt som har med skatt, arv, sparing, pensjon, forsikringer, trygd, bolig og alle andre emner som er relevante for leseren, og passer bra både for den som allerede har en del kunnskaper om emnene som for den som er helt blank og behøver å få det inn med teskje.

Personlig økonomi 2013/14, Hveem/Mjølhus/Plahte

Den aller grundigste boken med det mest oppdaterte stoffet og de grundigste forklaringene av alle emner innenfor personlig økonomi, er boken «Personlig økonomi». Den er skrevet av flere forfattere med lang bakgrunn innenfor forbrukerøkonomi, og tar for seg emner som sparing og investering, lån og gjeld, bolig, skatt, arv, pensjon og forsikring. Det er det mest omfattende verket av disse fire bøkene, og består av hele 807 sider med forklaringer og råd! Perfekt for deg som tar økonomien på alvor, og som virkelig vil ha en grundig gjennomgang av både det ene og det andre.

Hvordan fikk pengene vinger, M. H. Ringdal

En noe mer «eksotisk» bok med en annen vinkling – men fortsatt om emnet privatøkonomi – er boken «Hvordan fikk pengene vinger». Den tar for seg hvordan du kan utnytte dine private penger på en bedre måte, slik at du kan spare og oppnå nye drømmer og mål. Den er altså ikke like dyptgående som de tre overnevnte bøkene er på sine emner om privatøkonomi, men gir deg samtidig en god innføring i det å ta kontroll over privatøkonomien, lage et budsjett, spare penger og investere de på en fornuftig måte. Boken har dessuten fått god kritikk og er relativt lettlest, og anbefales for de som er nysgjerrige på investeringer og det å tjene penger.