20 måter å spare penger på

spare-penger

Sparing er for enkelte en glede, mens det for andre igjen er noe man aldri ble særlig flink til. Men det er aldri for sent å begynne å spare, og når du først merker hvor godt det er å vite at man har litt ekstra penger på konto, så kommer du til å bli bitt av «sparebasillen». Her skal vi presentere 20 måter å spare penger på.

Mikrosparing

Et konsept som stadig flere norske banker innføring, er mikrosparing. Det fungerer slik at du selv velger et beløp som skal trekkes fra kortet ditt hver gang du bruker det til å betale, og som automatisk blir overført til en sparekonto. På denne måten kan man spare uten at man «merker det», og det er en flott løsning for å komme i gang.

Kronesparing

Et kronestykke er verdt mer enn man kanskje tror – i alle fall dersom man har mange av de. Vi anbefaler at man sparer alt av vekslepenger og mynter i et glass, og etter noen år kan dette glasset ha blitt fullt opp og det kan være ganske mange tusener i det.

Bruk kontanter

Det er bevist at det er psykologisk mer vanskelig å betale med kontanter fremfor med et kort, og derfor blir betalingsviljen noe mindre dersom man bruker kontanter. Kanskje det er en god løsning for å unngå alt for mye shopping?

Ikke lån penger

Selv om man kanskje sparer penger, så bør man ikke ta opp forbrukslån eller bruke kredittkort. Dette fordi at det du sparer på kontoen din uansett vil bli brukt til å betale renter og gebyrer på lånet.

Sett inn penger på BSU

Dersom du er under 34 år gammel, så kan du spare penger på BSU (Boligsparing for Ungdom). Dette er en svært gunstig ordning der du får over 4% rente på sparingen din, samt et skattefradrag på inntil 5000 kroner per innskuddsår.

Bruk mindre penger

Den beste måten å spare penger på, er ved å bruke mindre. Derfor gjelder det å senke forbruket, noe som ikke alltid er så enkelt, men det er fortsatt nødvendig dersom man vil spare penger.

Unngå impulskjøp

Er det noe man kan spare penger på, så er det å unngå impulskjøpene. Det gjelder for alle typer handler – alt fra klær til sko, men kanskje først og fremst i dagligvarebutikkene da man røsker med seg en dyr pose potetgull og et par flasker cola.

Lag en matplan

Ved å handle en dag i uken og planlegge alle måltidene kan man spare flere hundrelapper hver eneste uke. Da handler man kun det som er nødvendig, og slipper dessuten mange turer til butikken.

Reis kollektivt

Transport koster penger, men bil er som regel dyrere enn buss eller trikk. Vurder også om du kan sykle til jobb, i alle fall når årstiden og været tillater det.

Bruk feriepengene smart

Feriepenger er kjærkomne penger for mange, men de blir ofte brukt opp på «ting» og ikke prioritert slik man kanskje burde. Betal gjeld eller bruk de på noe annet fornuftig – eller enda bedre – spar de!

Lag et budsjett

For å finne ut hva som tar mest penger i familien, så må man sette opp et budsjett. Dette tar bare noen få minutter og du vil enkelt se hvor man kan spare penger fremover.

Sammenlign priser

Alle som er opptatt av å spare penger bør sammenligne priser, enten det er snakk om strømpriser, priser i matbutikken eller priser på telefonregningen. Her er det helt klart mye penger å spare!

Ikke spis ute

Vel, alle fortjener å spise ute en gang i blant, men ikke la det bli en vane. Det er enormt dyrt å spise ute fremfor å lage maten selv, og man sparer massevis av penger på å ikke gjøre «take-away» til en ukentlig vane.

Lag matpakke selv

Hvis du spiser i kantina på jobben hver eneste arbeidsdag, så utgjør dette ganske mange tusenlapper i året. Du kan spise mat til en fjerdedel av prisen dersom du lager matpakka hjemme selv.

Skaff deg et kredittkort

Tidligere anbefalte vi at man ikke bør ha et kredittkort, men dersom man bruker det riktig så kan man faktisk spare penger på det. Få deg et kredittkort med et bonusprogram som lar deg spare penger på handler, og du vil raskt opptjene deg solide bonuser.

Handle på tilbud

Ofte når nordmenn skryter av noe de har kjøpt, så er det minst like viktig å poengtere at «den var på halv pris» eller at «den var såå billig», som at det man har kjøpt var flott. De fleste elsker salg, og det gjelder å fylle opp kurven når ting er på tilbud dersom man vil spare penger.

Sett penger i et aksjefond

Det er en langsiktig måte å spare på, men som kan gi god avkastning over tid med liten risiko. Det finnes mange norske aksjefond som man kan sette sparepengene i for å sørge for at man tjener en ekstra slant.

Betal ned lånene dine

Det å betale ned lån kan anses som en måte å spare på, ettersom man betaler mindre i renter for hver krone man innbetaler på lånet. Kvitt deg med den dyreste gjelden først.

Reduser underholdningstilbudet

Behøver du virkelig både sportspakka til Viasat, TV2 og Cmore, i tillegg til alle filmkanalene? Og må du ha landets raskeste fiberoppkobling? Det er mye penger å spare på å redusere underholdningstilbudet i hjemmet.

Spar penger på strøm

Bytt strømleverandør og gjør noen enkle grep i hjemmet, og strømregningen vil raskt bli redusert. Les deg opp på ulike sparetips og gjør det til en rutine å skru av lys og apparater i rom som ikke er i bruk.